Коластра от крави

Вирусите разрушават лигавиците и така създават условия за навлизане на бактериите в тялото. Точно тогава коластрата е добре дошла, защото нейните растежни фактори подпомагат регенерацията на увредените тъкани, а готовите й антитела унищожават около 20 вида болестотворни микроби (бактерии, вируси и др.).

Важно предимство на използваната за Колактив-3 на АкваСорс натурална коластра е това, че тя не се преработва чрез ултра-филтрация. Това означава, че в нея се запазват всички ценни съставки, в т.ч. и специалният полипептид, богат на пролин (ПБП). Пролинът е аминокиселина, нужна за производството на колаген (основна съставка на съединителната тъкан в кожата и лигавиците, т.е естествените бариери, мускулите, кръвоносните съдове и въобще опора на всички здрави органи) и хрущял (от който зависи здравето на ставите ни). ПБП стяга кожата и намалява образуването на бръчки, действа профилактично срещу инфаркти, инсулти, разширени вени, хемороиди, хернии и пролапс (провисване) на различни органи (стомах, бъбреци, матка и пр.).

Ползите от коластрата от крави са толкова много и разнообразни, че тя може да се нарече истинско чудо на природата. Ето само някои от тях:
• подсилва имунната система с готови антитела
• полезна е при инфекции на пикочо-половата с-ма
(цистити, бяло течение, пиелонефрит)
• спомага за по-добър растеж на децата
• повишава здравината на костите
• помага за изграждане на по-здрави мускули
• увеличава силата и издръжливостта,
• ускорява зарастването на рани и изгаряния
• подобрява еластичността и тургора на кожата
• регенерира всички органи и системи на тялото
• намалява болката и възпалението при артрит
• забавя стареенето, намалява бръчките
• действа подмладяващо и удължава живота

Лактоферин

Лактоферинът е желязопренасящ гликопротеин, който отговаря за имунната защита на лигавиците на дихателната, храносмилателната и пикочо-половата система. Съдържа се в телесните течности (сълзи, бронхиален секрет, слюнка, жлъчка, панкреатичен сок, чревни секрети, полови секрети). Най-богат източник на лактоферин е коластрата.

Главните функции на лактоферина са следните:

Антибактериално действие: лактоферинът действа бактериостатично като свързва свободното желязо и вит. В12 и ги прави недостъпни за бактериите, което спира тяхното размножаване, а така също и бактерицидно (разрушава клетъчните стени на много микроби и гъбички). Лактоферинът е особено важен за бебетата и хората с отслабена имунна система. Ефективен е срещу E. coli, Salmonella, Staphylococcus, Listeria, Candida и т.н.

Кръвотворно действие и усвояване на желязото: поради високия си афинитет към желязото лактоферинът го свързва и пренася до всички клетки, които се нуждаят от него (подобрява бионаличността на желязото в организма), което помага за по-бързото справяне с желязодефицитни анемии, например.

Инфекции на пикочните пътища: те са много чести при бебетата, малките момиченца и жените, поради анатомичните особености на женския организъм (къса и широка уретра). Много жени се оплакват от „цистит", който често се усложнява чак до пиелонефрит. Коластрата и лактоферинът могат значително да облекчат тези инфекции и да намалят опасността от пиелонефрит и хронична бъбречна недостатъчност.

Антивирусно действие: Лактоферинът е ключова молекула за имунната система, и може да се използва в борбата с различни вирусни инфекции. Той пречи на много вируси да се прикрепят върху клетъчните стени и да проникнат в клетките ни – например цитомегаловирусите и вирусите, причиняващи херпес и СПИН. От друга страна е установено, че у болни от СПИН лактоферинът в устната кухина е намален, което ги прави много по-възприемчиви към различни инфекции.

Противовъзпалително действие:
Лактоферинът свързва някои полизахариди (екзотоксини, секретирани от микробите) и активира някои имунни клетки, от които зависи имунния отговор. В резултат на всичко това се облекчават възпалителните процеси и се намалява разрушаването на различни тъкани.

Имуномодулаторно действие: рецептори за лактоферин са открити върху различни имунокомпетентни клетки – Т-лимфоцити (т.нар. клетки убийци), моноцити, макрофаги. Лактоферинът унищожава много микроби или спира развитието им. Например, новородени прасенца, в чиято храна е добавен лактоферин, са многократно по-устойчиви на инфекции – след инжектиране на токсини от Escherichia coli умират само 17% от тях, докато при тези, които не получават лактоферин, смъртността е 74%.

Пробиотично действие: Лактоферинът потиска вредните бактерии в червата и подпомага развитието на бифидобактериите (нормалната микрофлора). Вредните бактерии произвеждат различни токсини, а това обременява черния дроб, който е принуден да ги обезврежда. Затова приемането на лактоферин облекчава черния дроб.

Антиоксидантно действие: свързвайки свободното желязо в кръвта, апо-лактоферинът намалява образуването на свободни радикали и предпазва липидите от окисляване, а клетките – от разрушаване. От друга страна, холо-лактоферинът отдава желязо там и тогава, където и когато то е необходимо за клетките. Това води до забавяне на остаряването и понижаване на податливостта към дегенеративни и ракови заболявания.

Стомашно-чревен тракт: Лактоферинът намалява възпалителните процеси в червата, например при ХУХК (болест на Крон) и други автоимунни, алергични и инфекциозни заболявания, при които се засягат червата – при условие, че се приема редовно и в достатъчни количества.

Противораково действие: има достатъчно опити in-vitro и in-vivo, доказващи антиканцерогенния ефект на лактоферина. Опитни мишки, на които заедно с канцерогенното вещество азоксиметан се дава и лактоферин, развиват много по-малко тумори на стомашно-чревния тракт. Доказано е също мощното потискащо действие на лактоферина специално върху рака на панкреаса при човека – препоръчва се като част от терапията на това заболяване.

Лактобацилус Ацидофилус

Лактобацилус Ацидофилус (ЛА) е една от най-полезните за човешкия организъм бактерии. Тя се съдържа в някои ферментирали млечни продукти и хранителни добавки. Приемана в достатъчни количества, тя се заселва в храносмилателната и пикочо-половата система и подобрява здравето.

Досега са установени следните ефекти:
• подобрява екологията на червата и не допуска развитието на вредни микроби, като пречи на залавянето им за стените на червата, променя рН и произвежда бактерицидни вещества (водороден прекис, млечна киселина и др.);
• произвежда ензими, в това число лактаза, която е необходима за усвояването на млечната захар - така може да се помогне на хора с непоносимост към мляко и особено на кърмачета с диария, дължаща се на лактазна недостатъчност;
• предпазва червата, пикочните пътища и половата система от бактериални и гъбични инфекции;
• намалява образуването на канцерогени в червата и не позволява развитие на вредни бактерии там;
• намалява диарията, причинена от радиация или химиотерапия;
• намалява нивото на вредния холестерол.

Бебето нормално получава тези полезни бактерии от майка си, докато минава през родовия канал. При цезарово сечение вместо с пробиотици много бебета се заразяват с болестотворни бактерии, причиняващи т.нар. вътреболнични инфекции – стафилококи, стрептококи, клостридия, коли-бактерии и др. Следват антибиотици, дисбактериоза и лошо здраве... Майките, които кърмят бебетата си, могат да ги предпазят от екзема, астма и други болести, ако самите те приемат пробиотици (ацидофилус и бифидус) и ако ги дават и на бебетата си.