Добрата новина е, че вит.Д3 оказва огромно положително влияние върху здравето ни и лесно може да се набавя. Лошата новина обаче е, че нивата на вит.Д3 в кръвта на повечето хора в България, Европа и изобщо на умерените географски ширини (особено през периода септември – април) са тревожно ниски – няколко пъти под нормата. Не е случайно, че именно през студения период на годината вилнеят епидемиите от вирусни инфекции!

Откъде идва този проблем? По принцип вит.Д3 се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи тип Б. Те достигат до нас само през месеците от май до август, и то не през целия ден, а само когато слънцето е достатъчно високо над хоризонта. Уви, обикновено по това време хората са на работа, много често на закрито. Ув-Б лъчите не про-никват през стъклата на прозорците – и в резултат масово хората не могат да го произвеждат.

През есента слънцето вече е толкова ниско над хоризонта, че Ув-Б лъчите не достигат въобще до северното полукълбо. Но за сметка на това, Ув-А лъчите, които се свързват с рака на кожата, достигат до

нас целогодишно и минават през стъклата на прозорците. Така че зимното слънце не само не ни върши работа за да си произвеждаме вит.Д3, но и е канцерогенно.

Какво е решението за по-хладните месеци? Или да се ходи на солариум с Ув-Б лъчи по 20-30 минути на ден, или да се приема ежедневно вит.Д3, и то в достатъчни дози. Обикновено това означава за децата по 1000-2000 UI (международни единици), а за възрастните поне по 2000 UI. За бременните жени дозата е 4000 UI, а при доказан недостиг на вит.Д3 и остеопороза – и повече. При жени, които получавали по 4000 UI вит.Д3 на ден през цялата си бременност, намалели с 50% спонтанните аборти, преж-девременните раждания и децата, родени с малко тегло.

Вит.Д3 се приема задължително с основното хранене през деня, за да се усвои, защото той е мастно разтворим. След 1-2 месеца се прави изследване на 25-хидрокси-Д3 в кръвта. Оптималното ниво е между 70 и 90 нг/мл (нанограма на милилитър), макар че и над 50 е приемливо. Уви, най-често то е под 30! Нищо чудно, че над 80% от жените са с остеопороза!
СЗО препоръчва 400-500 UI/ден вит.Д. Това са стари разбирания. През лятото, когато се печем на слънце, може да произведем 20000 UI вит.Д3 на ден. И докато вит.Д2 може да има токсично действие, при вит.Д3 нещата не стоят по същия начин и той може да се натрупва за зимата без никаква вреда за здравето. Тук не е мястото да навлизам в подробности – ако се интересувате, може да намерите много повече информация в интернет.

Една от основните причини за отслабването на имунната система през студените месеци на годината са ниските нива на вит.Д3 в организма. Затова суплементирането с вит.Д3 е един от най-ефективните методи за укрепване на имунитета. Разбира се, това е така при условие, че няма клетъчен глад, т.е. редовно се приемат суперхрани като водорасли, коластра, есенциални мастни киселини, диви горски плодчета (бери), пробиотици, антиоксиданти и др.

Освен, че укрепва имунната система и повишава ус-тойчивостта към простуди и грип, вит.Д3 предпазва от и лекува над 20 различни болести: рак (на гърдата, на белите дробове, на дебелото черво, на простатата и др.), хипертония, инфаркт, диабет, фибромиалгия, множествена склероза, астма, алергии, синдром на хронична умора, остеопороза, рахит, зъбен кариес, аутизъм и т.н. Разбира се, само когато нивото му в кръвта е достатъчно високо.