Антибиотиците са едно от големите открития на медицината и в някои случаи са животоспасяващи. Но често употребата им не е оправдана. Повечето остри инфекции, от които боледуваме (особено през зимата), се причиняват от вируси, а срещу тях антибиотиците са безсилни.


Приемани прекалено често, антибиотиците водят до много и различни проблеми със здравето. Те могат да увредят нервната система (глухота и пр.), отде-лителната система (бъбречна недостатъчност), черния дроб (най-различни проблеми), стомашно-чревния тракт (дисбактериоза, кандидоза), имунната система (влошен имунитет, алергии), кръвотворенето (анемия).


„Един от най-опасните и неотложни съвременни проблеми на медицината" – така се охарактеризира все по-често срещащата се резистентност към определени бактерии, развиваща се като следствие на прекалената употреба на антибиотици. Бактериите, които са устойчиви на антибиотици, могат да причинят отит, синузит, пневмония, менингит, туберкулоза и т.н.

Заедно с бялото брашно, захарта и хормоналните препарати, антибиотиците водят до дисбактериоза и кандидоза – т.е. увреждане на бактериалната флора на организма и последващо увреждане на лигавиците на храносмилателната, пикочо-половата и дихателната системи.

Особено е опасен т.нар. синдром на пропускливите черва, който може да е в основата на лошо храносмилане, подуване на корема, газове, инфекции на пикочните пътища, хроничен синузит и пр. В крайна сметка, повечето хронични проблеми със здравето се дължат на или са свързани с проблеми в червата. За пример може да се посочат страдания като хронично главоболие, екзема, псориазис, артрит, алергии, рак и какво ли още не.

Според професор Георгос Витулкас – най-известният съвременен хомеопат и носител на алтернативната Нобелова награда за здраве – прекомерната употреба на антибиотици може да доведе и до появата на нови болести, включително та-кива, които не се поддават на лечение.

В детската възраст антибиотиците са най-нежелателни и трябва да се избягват винаги, когато това е възможно, защото пречат на растежа и развитието на организма. Децата, които често приемат антибиотици, не могат да достигнат заложения в тях генетичен потенциал. Организмът им се интоксикира и качеството на живота им се влошава.

Много често семействата на такива деца (а и възрастни) изпадат в омагьосан, порочен кръг: боледуване – прием на антибиотици – дисбактериоза и интоксикация – отслабване на имунитета – повторно боледуване – още антибиотици – още повече проблеми. Майките се побъркват от притеснения, заплатата на бащите едва ли отива главно за лекарства и болници, а децата ходят като някакви малки зомбита със сенки под очите и уморен вид.

В по-замърсените градове зимно време картината още повече се влошава. Ходенето на градина или училище е под въпрос, от най-малкото детето „насти-ва", търсят се баби или детегледачки, мама не може нормално да ходи на работа, а ако има и по-малко дете, напълно вероятно е то също да се зарази от баткото или каката и кошмарът да се повтори. И всичко това от неправилен начин на живот и хранене, както и от прекаляване с антибиотици!

Между 20 и 50% от всичките предписания на антибиотици са ненужни, следователно вредни за здравето. понякога лекарят се чувства едва ли не принуден от пациента да изпише антибиотик. Така не само се прахосват пари, но и се повишава рискът антибиотикът да не действа в бъдеще, тъй като към него може да се развие резистентност. На всичко отгоре, много хора не вземат антибиотиците доста-тъчно дълго и така още повече се допринася за селекцията на резистентни щамове микроби.

Друг сериозен проблем е свързан с хранителната индустрия, където огромни количества антибиотици се дават на животни, птици, риби и растения, предназ-начени за консумация от хората. Така дори и тези от нас, които уж не приемат антибиотици, всъщност ги получават от храната едва ли не всеки ден. А бакте-риите, които обитават животните, стават все по-резистентни и се прехвърлят върху хората, причинявайки нови и нови инфекции.

Впрочем, за по-бързо угояване на животните се да-ват... ниски дози антибиотици! Същият ефект се наблюдава и при хората – ако на новородени и бебета се дават антибиотици, след време те по-често натрупват наднормено тегло. Вероятно това е свързано с дисбактериоза и отключване на гени за затлъстяване. Нищо чудно, че на толкова много хора им е толкова трудно да отслабнат.

Какъв е изводът? Оставете антибиотиците за крайни случаи, укрепвайте имунитета си с безвредни средства и отворете съзнанието си за нови методи за лечение. Защото само лудите правят все едно и също и се надяват нещо да се промени. А ние с вас не сме луди, нали?..