Суперхрани

Ден след ден се ниже работната седмица, досадата, напрежението и умората растат все повече и повече, но все пак идва и светлина в края на тунела. Задава се уикенда! Очаквате го с нетърпение, кроите какви ли не планове за отдих, един от друг по-примамливи. Внезапен телефонен звън - и всичко рухва! От детското заведение или училище най-учтиво ви съобщават, че детето ви има здавословен проблем и трябва да вземете спешни мерки... Звучи ли ви познато?

А събитията, които следват? Дали има родител, който не ги е преживял, и то неведнъж? Влизате в един омагьосан кръг, където изобщо не става и дума за прекрасна почивка, а напротив. От неотложното напускане на работа и обикаляне по здравните заведения и аптеки, през безсънните нощи и втълпените ви притеснения за сериозни усложнения от поредния вирус, до неизбежната семейна препирня кой отново да отсъства от работа и да се грижи за детето. Това звучи ли ви познато?

Тези събития могат да се случат не само в края на работната седмица. Така може да бъде провалена и семейната почивка на море или планина, разходката, екскурзията, гостуването... А само децата ли са тези, които правят такива внезапни изненади? Само "по-страшните" вируси ли са причина и самите вие, техните родители, да имате все по-често здавословни проблеми? Подложени на сериозни ежедневни натоварвания и стрес, въвлечени в безумния темп на живот в XXI век, на все повече млади хора в активна възраст се налага да посещават лекарските кабинети или дори да се самолекуват. Защото времето е скъпо, по-скъпо и от здравето дори...

А възрастните хора - вашите родители? Повечето от тях дават сериозни суми, често надвишаващи половината от месечните им доходи, за скъпо струващи лекарства. Въпреки това здравето им не само че не е на нужното ниво, а даже се налага да се грижите и за тях.

Има ли изход от тези трудни и, за съжаление, често срещани у нас житейски ситуации? Има, и то вероятно не един. Но аз ще споделя с вас изхода, който търсих в продължение на повече от петнадесет години лекарска практика, и който намерих преди около седем години. И аз като вас съм родител на две пораснали вече деца, които, когато бяха по-малки, кой знае защо се разболяваха винаги в петък. Освен тава съм от лекарите, които не считат лекарствата, антибиотиците и ваксините за неща, решаващи трайно проблема с болестите. Затова винаги съм търсила едва ли не някакво "чудо", което да ми даде възможност да предотвратявам употребата им.