Често срещани болести/проблеми

Тъй като напоследък се заговори за поредната епидемия от морбили, добре е родителите да знаят малко повече за това заболяване и неговото лечение. Аз самият съм го прекарал като дете, както и заушка, както и коклюш - и съм оцелял! Само дето след коклюша започнаха моите мъки с антибиотиците, защото мама беше много (прекалено) стриктна и изпълняваше всичко, което тогава медицината препоръчваше. Така вместо да ставам по-здрав, от антибиотиците получих редица гадни "бонуси" - но това е друга тема.

За морбили

Дребната шарка – морбили е остра вирусна инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път. Единствен източник на заразата е болният човек. Възприемчивостта е толкова висока, че още при първия контакт настъпва инфектиране и заболяване независимо от възрастта. До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването поради наличието на антитела, предадени от майката.
Инкубационният период е 9-11, рядко до 20 дни. Заболяването започва постепенно.

Катарален период (2-3 дни): Протича с температура до 38,5-39 С, кихане, секреция от носа, сълзотечение и светобоязън. Появява се груба кашлица, децата стават апатични, плачливи, губят апетит.

Обривен период: На 2-3 ден най-напред се появява характерен обрив по лигавицата на небцето, сливиците и фаринкса (петна на Коплик). След кратко понижение на 3-5 ден температурата отново се повишава до 39-40 С и се развива характерният макуло-папулозен кожен обрив (зачервени петна с дребни, надигнати обриви). Отначало той обхваща лицето около носа, зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а по-късно тялото и крайниците.

Органната патология е най-силно изявена през обривния период и може да обхване дихателната, сърдечно-съдовата и нервната системи. В белите дробове може да се чуват сухи, свиркащи и влажни хрипове. Поради токсични и съдови увреждания може да се развие енцефалопатия.

Възстановителен период: Постепенно обривът изчезва в същата последователност, в която се е появил (остава временна кафеникава пигментация) и общото състояние се нормализира. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
Дребната шарка при имунизирани деца протича подобно на неимунизираните, но усложненията са по-редки. За сметка на това самата ваксина може да даде редица усложнения, затова всеки родител трябва добре да си помисли, преди да позволи да я поставят на детето му. Повече по въпроса тук:

Хомеопатично лечение на морбили:

В самото начало през първите часове при вдигане на температурата може да се даде Aconitum napellus. Той е подходящ в продромалния период, особено ако има рязко начало след излагане на сух, студен вятър, още преди да е ясна точната диагноза. Щом се види, че става дума за морбили, по-подходящо лекарство е Ferrum phosphoricum.

Gelsemium се дава при постепенно влошаване с висока температура, тръпки по гърба, отпадналост, унесеност, хрема с разраняване на кожата около ноздрите, груба кашлица с болки в гърдите. Това лекарство помага и за по-доброто избиване на обрива и по-лекото протичане на болестта.

Dulcamara се дава, ако има болки по тялото и болестта започва в студено, влажно, дъждовно и променливо време.

Belladonna може да се даде при рязко покачване на температура до 40 С, зачервяване, болки в гърлото и възбуда, характерна за засягане на нервната система, но това лекарство е по-подходящо при скарлатина.

Euphrasia е подходяща за катаралния стадий с щипещи сълзи и конюнктивит – зачервени и отекли очи, дрезгава суха кашлица, пулсиращо главоболие, светобоязън.

Ако сълзенето не разранява и хремата е като чешма, може да се даде Allium cepa.

Pulsatilla се дава малко по-късно, когато кашлицата нощем е суха, но сутрин и денем стане по-влажна. При кашляне детето не лежи, а се вдига до седеж. Температурата е по-ниска, очите може да се слепнат от гурели и хремата е по-изразена (ред сълзи, ред сополи). Има болки в ушите и корема, може да се появи диария. При това състояние може да се мисли и за Kalium bichromicum, особено ако състоянието се влоши и се развият по-сериозни симптоми в ушите (до временно намаляване на слуха), възпаление на лимфните възли и пустули по корнеята, заедно с ларингит с дрезгава, суха, крупозна кашлица.

Sulphur е важно лекарство за морбили, помагащо да избие обривът у по-мургави деца или в случай, че обривът е оскъден и по-тъмен. Колкото по-добре избие обривът, толкова по-леко протича болестта. Добре е тежестта да се поеме от кожата, а не от вътрешните органи, и Sulphur помага за това.

Arsenicum се дава при тежко протичащо морбили с разязвявания, силна, зловонна, изтощителна диария, голяма отпадналост, слабост, неспокойствие, тревожност, унесеност и делириум. По кожата има петехии, съдовете се разрушават. Важно е да се дава и витамин С. Arsenicum в тези случаи е животоспасяващ и има чудодеен ефект, защото може да предпази от или да излекува даже много тежки усложнения при морбили. Подходящ е за злокачествени, тежко протичащи случаи.

Crotalus horridus е лекарство за тежко морбили, т.нар. черна шарка, при която може да се мизли и за Baptisia и Lachesis, но такива по-тежки случаи с усложнения не са подходящи за самолечение и трябва да се следят отблизо и да се лекуват от компетентен хомеопат.

Stramonium се прилага тогава, когато обривите не избиват или изчезват, а състоянието силно се влошава. Детето е фебрилно, неспокойно, при заспиване проплаква като че ли е стреснато от силна уплаха, лицето е зачервено и има склонност към гърчове.

Cuprum е за гърчове при деца, които не могат да изкарат обрив, чиито лица са по-скоро тъмни до синкави.

Zincum се дава пак при неизбил обрив, но у по-слаби деца, които като че ли нямат сили да расзвият болестта.

Bryonia е за случаи със засягане на белите дробове вместо кожата. Има мъчителна суха болезнена кашлица, бодежи в гърдите, затруднено дишане и болки по тялото, влошаващи се от най-малко движение.

Antimonium tartaricum е за затруднено дишане с хуркане в гърдите поради натрупване на секрет, който не може да се изкашля, унесеност, потъмняло лице с цианоза и потрепване на мускулчета.

Phosphorus е за суха, изтощителна кашлица с бронхит или пневмония.

Rumex е за бронхит с гъделичкане в ларинкса, водещо до дразнеща кашлица, която се влошаеа ит студен въздух и особено от най-малка промяна в температурата или скоростта на въздушния поток през гърлото.

Drosera е за коклюшоподобна кашлица.

Sabadilla е показана при много силно кихане с болки в челото.

Ролята на добавките и суперхраните

Както при всяка вирусна инфекция, най-важно е да се подобри собствения имунитет като се подхари имунната система с микроводорасли. Те са с универсално действие и са особено полезни за всички деца, защото именно в детска възраст се срещаме с най-различни инфркции.

Есенциалните мастни киселини, особено тип Омега-3, както и полезните масла и мазнини - кокосово, краве, зехтин, рибено и пр. са от голяма полза за кожата, лигавиците, съдовете и нервната система, които са най-натоварени при морбили. Те спомагат за по-бързото възстановяване и регенерацията на клетъчно ниво.

Коластрата дава пасивен имунитет и така облекчава и подпомага имунната система да се пребори с болестта. При морбили се разртушават естествените бариери, което води до суперинфекция с най-различни микроби (т.е. те по-лесно проникват в тъканите). Коластрата се бори с много (около 20) видове микроби, а освен това нейните растежни фактори помагат за регенерация на всички епители и така за по-бързо справяне с болестта.

Повече подробности тук.

Ролята на витамините А и С

Някои деца имат недостиг на витамин А и при тях болестта протича по-тежко и смъртността е по-голяма. Затова на всички болни от морбили трябва да се инжектира вит А по 200 000 единици в два последователни дни. Доказано е, че така се намалява рискът от пневмония и фатални усложнения.

При всяка инфекция ролята на витамин С като основен антиоксидант е много голяма. Затова той трябва да се приема в т.нар чревно-поносима доза, т.е максималното количество, което не води до диария. Уместно е да се инжектира и венозно, защото тогава може да се приемат по-високи дози.

Оводняване

То е от изключително значение за нервната система, бъбреците и детоксикацията на организма. Ако има тежка диария, добре е да се включи система с подходящ разтвор за венозна инфузия. Всички болни трябва да пият достатъчно чиста вода, в това число тахионизирана и жива вода, както и сребърна вода (има антисептично действие).

Заключение

Ваксинирани или не, децата могат да се разболеят от морбили. Ваксините носят сериозни рискове и даже има мнение, че могат да причинят енцефалопатии, парализи и аутизъм. Добре гледаните деца, които се подхранват с подходящи храни и добавки, са с по-добра жизненост и по-висок имунитет, затова се справят добре с болестта.Преди години всяко дете от моето поколение трябваше да преболедува от морбили и от това не се правеше трагедия.

Риск от усложнения винаги има и затова всеки родител трябва да прецени какво да прави с детето си. Погледнато статистически, рискът от смърт от морбили е малък, но все пак не може да се пренебрегва Според тези данни преди въвеждането на имунизацията ежегодно от 3-4 милиона случаи на морбили в САЩ са умирали около 500 души или около 1 на 10000, хоспитализациите са били 48000 или 1 на 83, а енцефалитите - около 4000 или 1 на 1000. Според Википедия смъртността е по-висока 1-2 на 1000 докладвани случая, но това е преувеличение, защото не всички случаи се докладват. Все пак трябва да се има предвид, че умират главно малки деца от по-бедни семейства, отглеждани в лоши битови условия, с недохранване, липса на витамини и пр.